Home | Wiadomości | Turnieje | Konkurs Agricola – kolejne wyniki

Konkurs Agricola – kolejne wyniki
Ten tekst przeczytasz w < 1 minutę

agricola_bannerMniej więcej w połowie trwania konkursu (gramy do końca września) wysoki wynik Perpetki (64 punkty) został poprawiony przez dwie osoby oraz znokautowany przez jedną – nowym liderem jest melee z wynikiem 73 punktów. Nie jestem pewien jakich wyrzeczeń osobistych wymaga wypracowanie takiego wyniku ale zgaduję, że jest to rezygnacja z pracy/szkoły, specjalna dieta oraz namówienie rodziny i znajomych do równoległego testowania nowych strategii.

Aktualnie wyniki to:

73 melee
67 Mały Jaca
65 macike
64 perpetka
59 geko

Dla trzech najlepszych osób czekają gry od sieci sklepów Graal: Hamburgum, Hannibal Barkas oraz Samurai, rozdawane w systemie draftowym – szczegóły tego sposobu rozdawania oraz zasady nadsyłania zgłoszeń są na stronie konkursu.

Na koniec wspomnę o dwóch pytaniach odnośnie reguł gry i kart usprawnień oraz pomocników:

1) Czy posiadając robotnika najemnego oraz przekupkę mogę na polu 1 warzywo pobrać 1 warzywo + 2 zboża + dodatkowe zboże (robotnik najemny) ?

Nie, robotnik najemny nie pozwala pobierać dodatkowych żetonów z umiejętności innych pomocników, a więc z pola 1 warzywo można w najlepszym wypadku otrzymać 2 warzywa + 2 zboża (płacąc 2 żetony żywoności za umiejętność robotnika najemnego)

2) Czy posiadając uczonego oraz handlarza obwoźnego mogę, posiadając kamienny dom, na początku tury wybudować dwa małe usprawnienia ?

Nie, handlarz obwoźny działa w chwili wykonania akcji usprawnienia, a nie wykorzystania umiejętności pomocników.

36 komentarzy

  1. Avatar

    Masakra. Myślałem, że wynik Perpetki będzie poprawiony o 1 lub 2 punkty, to będzie coś. A tu wyskoczył Melee. Już wiem, że nie mam co próbować dalej :-)

  2. Avatar

    cholera jasna i pomyśleć że straciłem ponad 4 godziny na 56 punktów ;(((((

  3. Avatar

    Aha… To ja raczej nie mam tutaj czego szukać :) zrobiłem 53 i myślę że jeszcze kilka mógłbym wyciągnąć, ale 73 to jest po prostu NIEMOŻLIWE :P Mam nadzieję że po zakończeniu konkursu będzie można przejrzeć zwycięską strategię?

  4. Avatar

    To ja też już wiem, że lepiej sobie odpuścić. Szkoda, miałbym zajęcie na długą podróż, która mnie czeka w środę… Melee: czy Ty aby na pewno jesteś człowiekiem?

  5. Avatar

    ytrzebaby zrobić 66 dla trzeciego miejsca. masakra , pewnie ma wpływ na wynik ile razy kto grał w Agricolę, ja np. nie grałem w ogóle z talią K

  6. Avatar

    sprawa jest prosta, robimy 6 izb kamiennych, zbieramy maksa za wszystko co się da i zero kar, no i mamy.. 53 punkty :)

  7. Avatar

    Czyli nie tylko Don Simon jest robotem ;-)

  8. Avatar

    6 izm kamiennych + willa – wtedy jest sens = bo punktacja 6x4pkt
    ale nie wiem czy starczy na to czasy pod koniec i KAMIENIA. Nie można np kupić 4punktowej studni

  9. Avatar

    Sam jestem ciekaw pozostałych partii. Nic oczywiście teraz nie napiszę, ale wg mnie większość kart do dyspozycji jest bardzo słaba, przynajmniej w tej partii. Wydaje mi się, że te dobre są dość oczywiste i raczej wszyscy wykorzystają właśnie te karty. Rozwiązania powinny być zatem oparte mniej więcej o ten sam schemat. Ja rozważałem użycie jeszcze dwóch kart, ale po pewnych testach zrezygnowałem.

  10. Avatar

    Dodam jeszcze, że mam nadzieję sporo się nauczyć z przebiegu zwycięskich partii, więc liczę, że będą opublikowane…

    Inna sprawa, że strategia w grze solo i w wieloosobowej to chyba dwie różne rzeczy.

  11. Avatar

    A ja w przeciwieństwie do większości dopiero teraz mam ochotę spróbować swoich sił w tym konkursie :D Teraz to jest wyzwanie!

  12. Avatar

    melee, możesz napisać ile kart pomocników i małych usprawnień wykorzystałeś, czy to ścisła tajemnica? ^^

  13. Avatar

    Dzisiaj wyciągnęliśmy z żoną 59, ale skoro robotnik się kombuje z przekupką to jutro będzie się działo :D

  14. Avatar

    Pytanie dotyczące działania samego robotnika: czy biorąc warzywo i nie posiadając żadnych znaczników żywności można natychmiast przetworzyć otrzymane właśnie warzywo w kuchni na 3 żywności by zakupić dodatkowe warzywo za 2 żywności dzięki robotnikowi?

    Niby można przetworzyć warzywo w dowolnym momencie, ale nie jestem do końca przekonany czy tak można zrobić.

  15. Avatar

    wg mnie zdecydowanie nie – w momencie brania warzywa tak jakby uruchamiana jest od razu cała akcja i musisz mieć żywność, jeśli chcesz korzystać z robotnika

  16. Avatar

    Dzieki, tak wlasnie podejrzewalem

  17. Avatar

    chyba, że byś się tak już ze samym robotnikiem umówił ;)

  18. Avatar

    A jednak 73 jest mozliwe :)

    Wlasnie stuknalem o oczko wiecej :) i to za pierwszym podejsciem.

  19. Avatar

    no to na 3die miejsce trzeba zrobić 68 :D

  20. Avatar

    Ciekawe, czy wszystkie wysoko punktowane wyniki są oparte o tą samą strategie czy o zupełnie różne.

  21. Avatar

    Raczej o te same. Przy takich wynikach możliwości zdobywania punktów z różnych źródeł są mocno ograniczone. Sam chętnie zobaczę wygrywającą partię.

  22. Avatar

    dlaczego „przy takich wynikach” – wydaje mie się że wynik tu nie ma nic do rzeczy. „przy takich kartach” to bym jeszcze zrozumiał.

    ja w 56pkt użyłem tylko 3 kart z ręki, więc podejrzewam że trzeba tak wystawić dużo kart by jak najwięcej zaoszczędzić ruchów.

  23. Avatar

    No przecież wiadomo, że przy takich kartach i w tym konkursie, a nie przy 50 innych kartach w innym konkursie ;).

  24. Avatar

    Lucf, z tym wystawianiem dużej ilości kart to jest mit. Trzeba wystawić te karty, które albo bezpośrednio dają dużo punktów, albo same zwrócą się z nawiązką (bo przecież ich wystawienie też najczęściej kosztuje akcję, a czasem i dodatkowe zasoby, a w grze wszystko jest cenne).
    Zresztą, sam Melee napisał, że nie użył dużej ilości kart.

  25. Avatar

    Ad 1)
    Czy aby na pewno? Wg instukcji:
    „Przekupka: […] Nie możesz jednak łączyć działania tej karty z korzyściami płynącymi z zatrudniania innych pomocników”.

    IMHO dodatkowe warzywo z Robotnika jest korzyścią, a reguły konkursowe różne od oryginalnych reguł gry powinny zostać ogłoszone wraz z Regulaminem konkursu, a nie po 2 tygodniach.
    Patrz również – mój komentarz do wpisu „Konkurs kapustkowo-agricolowy” z 10.IX.

    Niniejszym chciałbym więc zgłosić sprzeciw.

  26. Avatar

    geko: w skrócie o co mi chodziło:
    przekupka daje warzywo + 2 zboża. Co trzeba zrobić by dostać 1 warzywo 2 zboża BEZ przekupki – użyć 3 AKCJE.
    Ile kosztują wazywo + 2 zboża Z PRZEKUPĄ?

    Zatrudnienie P. PIERWSZA AKCJA, WARZYWO – DRUGA AKCJA. Więc – zaoszczędzamy jedną akcję, w sumie. Chyba że potrzebujemy jedzenia dla przekupki. Więc tą trzecią akcją idziemy po DNIÓWKĘ. Mamy więc O JEDNO ZBOŻE WIĘCEJ + 1 zż.

    itd. z pozostałymi kartami.
    Ale ja chyba poprzestanę na 56 pkt :) Zajęło mi to 4 godziny :) i każdy ruch wydawał się przemyślanny doskonale.
    Jednak planu założonego nie wykonałem : WIlla+studnia+piec kamienny – JEST NIEMOŻLIWY do kupienia, bo w grze jest za mało kamienia. Podobnie też odczuwałem brak drzewa.

  27. Avatar

    Dokładnie, drewna i kamienia nie ma aż tak dużo. Jest wprawdzie jeden pomocnik, który daje dodatkowe zasoby, ale za jedzenie. Więc trzeba z kolei mieć lepszą produkcję żywności, a przecież dorosłe gęby w grze solo jedzą o 50% więcej. Ech, ciężka ta rolnicza dola :-p

  28. Avatar

    Dociągnęłam do 69, w ostatniej chwili zauważając, że mój piękny masterplan nie uwzględnił wzięcia gliny na koniec. Na szczęście dało się coś tam dosztukować, mam nadzieję, że się nigdzie nie rąbnęłam poprawiając. Podejście „a o żywność będziemy się martwić na samym końcu” sprawdza się w solówce nad wyraz dobrze :)

  29. Avatar

    Ech, jak Wy mnie denerwujecie tymi wynikami ;-) Miałem już nie siadać do gry, a powoli zaczynam się łamać…

  30. Avatar

    Ad 1 , i Ad Macike.

    Masz całkowita racje. Wg zasad gry nie mozna wziac 2 + 2 (marchew + zboze). Reguly wyraznie zabraniaja.

    I to nie tylko w tekscie u Przekupki, ale i u Robotnika Najemnego.

    Zajrzyjcie do instrukcji.

    Robotnik Najemny: „… Nie mozna korzystac z przywileju tej karty, kiedy …. wykorzystujesz karte usprawnienia lub karte pomocnika”

    Albo .. albo …

    I ja w takim razie zglaszam sprzeciw :)

  31. Avatar

    w takim razie na trzecie miejsce trzeba zrobić 70!!!!!!!!!!!

  32. Avatar

    Hej

    Wg mnie nie ma podstaw do sprzeciwu :)

    Mając Robotnika i Przekupkę taki ciąg zdarzeń jest niewłaściwy:
    1. Biorę warzywo
    2. Dzięki przekupce biorę 2 zboża
    3. Dzięki robotnikowi biorę dodatkowe 2 zboża za 2 żywności
    NIE MOŻNA tak zrobić, bo zboża się otrzymało od przekupki

    Ale

    Tak MOŻNA zrobić:
    1. Biorę warzywo
    2. Dzięki przekupce biorę 2 zboża
    3. Dzięki robotnikowi biorę dodatkowe warzywo za 2 żywności
    a to dlatego, że tutaj Robotnik i Przekupka nie wpływają na siebie. Karty są uruchamiane niezależnie do tej samej akcji: weź warzywo.

    Pozdrawiam

  33. Avatar

    Hej, wróciłem z tatr i dopiero teraz mogę odpowiedzieć.

    Odnośnie przekupki i robotnika – łączenie tych kart by polegało na tym, że kupuję robotnikiem dodatkowe zboże pochodzące od przekupki. W innym wypadku te karty są tylko używane razem a nie łączone.

  34. Avatar

    ja się zgdadzam calkowicie z Kubą
    płacimy 2 żarcia za dodatkowe warzywo z robotnika

Leave a Reply to piooro Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*