Po pierwszym weekendzie trwania konkursu Agricola jedynym rozwiązaniem, jest nadesłane od Perpetki 64 punkty zwycięstwa. Przebieg partii został sprawdzony (tutaj moje podziękowania za szczególnie przyjazny zapis, w którym kolejne akcje, żniwa i używanie umiejętności pomocników były opisane bardzo czytelnie).
Wynik jest dość wysoki, przy czym sama Perpetka już zapowiada próbę poprawienia. Do końca pozostały 3 tygodnie (gramy do 1 października br.). W tym czasie możecie nadesłać dowolnie dużo zgłoszeń i prób ich poprawiania. Na koniec ważna jest tylko jedna, najlepsza z nadesłanych przez was partii.
Przypomnę też, że jest o co walczyć – dla trzech najlepszych uczestników sieć sklepów Graal przygotowała bardzo atrakcyjne gry: Hamburgum, Hannibal Barkas oraz Samurai.
W bardzo prawdopodobnym przypadku remisów o kolejności będzie decydowała kolejność nadsyłania zgłoszeń. Nie czekajcie więc z nadsyłaniem wyników lepszych niż 64. Dotyczy to również solidnych „prawie 64” oraz „świetnie wyglądających 55” i „wzbudzających współczucie 50” … jest pewna (w tej chwili ogromna) szansa, że doczekają się one drugiego lub trzeciego miejsca.
do usłyszenia
Świetny pomysł na konkurs, może by tak zrobić edycje Le Havre? :> Wiedziałem, że kiedyś się na mnie zemści brak Agricoli…
Nie trzeba mieć Agricoli żeby zagrać. Można grać na komputerowej wersji – link na stronie konkursu.
Jeżeli znasz zasady Agricoli to śmiało możesz grać w wersji komputerowej http://www.boardgamegeek.com/filepage/29447, pobrany plik swf (flash) wystarczy otworzyć w przeglądarce.
Ja sam sprawdzam na niej poprawność rozwiązań. Moje koty: szpachla, pędzel i wałek nie są w stanie porozrzucać żetonów na ekranie.
E tam, prawdziwi maniacy Agricoli grają solówki w pamięci. ;-p
Draco: tak, ale oni są zbyt dobrzy aby wziąć udział w naszym konkursie, mogą co najwyżej pomóc w układaniu pytań :P
Solówki Agricoli gra się na kartkach A4, zwykle wystarcza około czterech sztuk. Brakujące dane (na ile żywności można upiec zboże w palenisku?) sprawdza się na BGG. Pudełka nie otworzyłam ani razu :)
AHA! A ja licze na nagrode pocieszenia dla ostatniego miejsca:D Nikt nie zejdzie nizej! :D Musze tylko przeczytac instukcje, ale tylko parzyste strony:]
Czy można łączyć kartę Przekupka i Robotnik najemny tylko do warzywa, czy również do otrzymywanego dodatkowo zboża ?
Robotnik „w wyniku wykonania akcji”, Przekupka „w wyniku wykonania akcji lub zastosowania małego usprawnienia”. Więc mając oboje i biorąc akcję „weź warzywo” dostajesz 2 zboża z Przekupki i możesz zapłacić 2 żywności, żeby kupić jeszcze jedno warzywo.
Hej
Wg mnie nie można łączyć. W instrukcji przy Robotniku najemnym stoi tak: „Nie możesz korzystać z przywileju tej karty, kiedy otrzymujesz dobra w fazie Rozpoczecia rundy, wykorzystujesz kartę usprawnienia lub kartę pomocnika”. Wg mnie zachodzi tutaj ten ostatni przypadek…
Pozdrawiam
Świetnie to wyjaśniliście, ja tylko potwierdzę: Za pomocą Robotnika nie można dostać dodatkowego zboża pochodzącego z karty Przekupki.
Na marginesie: jest bardzo dużo nowych zgłoszeń, spróbuję dziś opublikować aktualne wyniki.
Ja poproszę o te wyniki, bo nie wiem czy grę rozkładać, czy nie :).
Też poproszę o wyniki. Udało mi się w pocie czoła zrobić 53 :) i nie wiem czy jest sens redagować notatki z partii do zjadliwej wersji czy próbować robić wyższe wyniki :)